חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

ביריניקי

בת הורדוס אגריפא הראשון. שם אמה קיפרוס; נולדה בשנת 28 לספירת הנוצרים. הייתה נאמנה לרומאים, ואהובתו של טיטוס.

בת הורדוס אגריפא הראשון. שם אמה קיפרוס; נולדה בשנת 28 לספירת הנוצרים. הייתה יפת תואר ועשירה, ונישאה למרקוס בן הנשיא (אלאבארך) היהודי אלכסנדר מאלכסנדריה, ואחרי מותו נתנה אביה לאחיו הורדוס מקאלקיס לאשה, (יוסיפוס, קדמוניות י"ט ה' א'). ילדה לו שני בנים, ביריניקיאנוס והורקנוס. ביריניקי נתאלמנה שנית בשנת 48, הלכה לבית אחיה אגריפא השני, ורננו על הקשר שביניהם (שם כ' ז' נ'). לאחר זמן נתנה אחיה לאשה לפולימו מלך קיקיליא אשר נתגייר. אחרי מספר שנים עזבה את בעלה ושבה לחיות עם אחיה.

בשנת 60 הלכה עם אחיה לקיסרין לקבל פני הנציב החדש פיסטוס, ולקחה חלק במשא ומתן נגד פולוס (פעולות השלוחים כ"ה י"ג והלאה). בשנת 66 הייתה ביריניקי בירושלים לקיים את נדר הנזירות שנדרה. בירושלים היה אז נציב רומא פלורוס. אגריפא וביריניקי התלוננו בפני הפרוקונסול קיסטיוס גאלוס על מעשי פלורוס כנגד היהודים. המוני העם התנגדו לנסיונם להשלים בין רומי ויהודה, והם הרסו את ארמון אגריפא וביריניקי (יוסיפוס, מלחמות ב' י"ז ו'). מאז הפכו השניים לאוהבי רומי ודורשי טובתה בגלוי, וכאשר עלה אספסיינוס למלכות הלכו שניהם לא"י ונשבעו לו אמונים.

בעת ההיא התעוררה אהבה בין טיטוס בן אספסיינוס לבין ביריניקי, למרות שהייתה מבוגרת ממנו ב- 13 שנים. ביריניקי הייתה ברומא בשנת 74, והשניים חיו יחד. כאשר קינא לשר הצבא קיקינא, חנק אותו בידו. כנראה שרצתה בטובת עמה, לקדם את פני הרעה הצפויה ליהודה. היא אמנם הטתה את לב טיטוס לטובת היהודים. כאשר בא טיטוס אחר החורבן לאנטיוכיא, והיונים בקשוהו לגרש משם את היהודים, השיב פניהם ריקם, וגער בם לאמר: לא יתכן לגזור גלות על היהודים היושבים בארצות העמים אחרי חורבן עירם וארצם. אין להם ארץ מולדת, ולכן הם אזרחי כל ממלכת רומי. גם לבקשה לשלול מהיהודים את זכויותיהם סרב. כל זאת עשה כדי למצוא חן בעיני ביריניקי, עד כי חשבו רבים שטיטוס יקח אותה לאשה והיא עתידה להיות מלכת רומי.

כדי להחניף לטיטוס, החליט הסינאט באתונה לבנות פסל ומצבת זכרון לביריניקי עם הכתובת: "מלכה אדירה בר מלך אדיר יוליוס אגריפא". טיטוס אמנם רצה לשאת אותה לאשה, אך חשש משנאת הרומיים את היהודים. הוא נאלץ להיפרד ממנה ולבקשה לשוב לרומא בשעת הכושר. במות אספסיינוס (28 יוני 79) חזרה ביריניקי לרומא, אך טיטוס שלחה ממנו. מרומא הלכה ביריניקי לאתונה, כנראה שנישאה שם לאיש, ומאז אבד זכרה.

מקור הערך: ע"פ איזנשטיין, אוצר ישראל

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן