חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

יבש גלעד

עיר הבירה בארץ גלעד, בנחלת חצי שבט המנשה בעבר הירדן.

יבש גלעד - בירת הגלעד, נמצאת בנחלת חצי שבט המנשה בעבר הירדן. במלחמת פילגש בגבעה עם בני בנימין לא התפקדו אנשי יבש גלעד, ובתגובה שלחו העדה שנים עשר אלף חיילים שהיכו את יושבי יבש גלעד לפי חרב, והשאירו רק ארבע מאות בתולות שהביאו אל המחנה בעיר שילה. בנות אלה ניתנו לבני בנימין לנשים, כי נשבע ישראל במצפה שלא להתחתן עמם (שופטים כ"א י"ב).
בעיר יבש התגלה כוחו של שאול המלך, ושם גם נקבר אחרי מפלתו בידי פלשתים.

מיד לאחר שנבחר שאול למלך על ישראל עלה נחש העמוני על יבש. שאול יצא למלחמה, הצילם, והכה את עמון מכה רבה (ש"א י"א). במלחמתו האחרונה עם פלשתים נפלו שלושת בני שאול, ושאול עצמו נפל על חרבו ומת. פלשתים תקעו את גווית שאול בחומת בית שאן, ויושבי יבש גלעד, שזכרו את חסדו עמם, לקחו את עצמות שאול ובניו מחומת בית שאן וקברו אותם תחת האשל ביבש (שם ל"א י"ב).

לדעת בעל התוספות (תענית ג'.) היה אליהו הנביא מתושבי יבש גלעד, אף כי בכתוב נאמר שהיה מתושבי "גלעד", כי "יבש", "גלעד", ו"יבש גלעד" - כולם עיר אחת.
בימי הירונימוס עוד עמדה העיר הזאת על תלה. איזיביוס אמר שהוא כפר רחוק שישה מילין רומיים מן פילא בדרך גירשא.
לדעת רובינסון עמדה יבש גלעד במקום שנמצאות בו כעת חרבות אלדאיד.

יש משערים כי יבש גלעד היא דיר חַלַוָה, חורבות על הר מדרום לואדי יביס הנופל אל הירדן דרום מזרח לבית שאן ואשר שמר על השם העתיק של יבש המקראית. החורבות נמצאות 15 ק"מ מבית שאן, כך שאנשי החיל של יבש יכלו בלילה אחד להגיע לחומות בית שן ולחזור. ייתכן שכאן עמדה יבש גלעד הביזנטית.

יש מזהים את יבש גלעד עם תל אל מקלוב (נ. צ. 201.3- 214.4) 1.5 ק"מ צפון מזרח לדיר חלוה, מצפון לואדי.

נלסון גליק מציע לזהות את יביש עם תל מֶקְבֶרֶה ותל אבו חַ'רַז שעל חופו הצפוני של ואדי יַבִּיס, שם היה ישוב בתקופות הברונזה והברזל. ישוב תאומים זה על שני התלים הנוגעים זה בזה מתאים לתולדותיה של יבש בימי הכנענים ובזמנים הישראליים. התל הכפול שולט מבחינה אסטרטגית על כל הסביבה הפוריה, והוא מתאים למרחק שבין יבש גלעד לבין בית שאן, כפי שהוא מוכח מהמקרא. – הכפר של אבסביוס הנהו, אולי, יבש הביזנטית.

מאמרים נוספים הקשורים לנושא (קישורים לאתר דעת):
יהודה קיל, "בנימין את הגלעד"

מקור הערך: ע"פ אוצר ישראל לי"ד אייזענשטיין ואנציקלופדיה גיאוגרפית, מאת נאמן

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן