חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

רפופורט אליהו

היה החטוף הראשון של האצ"ל שנחטף על ידי ההגנה

תאור חטיפתו של איש האצ"ל אליהו רפופורט על ידי ההגנה בחיפה ב- 25 ביולי 1938
ב-25 ביולי 1938, ביום שבו הוטמנה הפצצה בשוק הערבי בעיר התחתית, יצאו שני לוחמי האצ"ל למארב בשכונת הרצליה שליד הדר-הכרמל בחיפה, במטרה לבצע פעולת תגמול נגד ערבים. והנה נקרה בדרכם אדם שחבש תרבוש לראשו ומאחר שחשבוהו לערבי, ירו בו ופצעוהו קשה. השניים נמלטו מן המקום בריצה, אולם אחד מהם, אליהו רפופורט, נפל תוך כדי ריצה ונפגע (הוא הספיק למסור את האקדח שהיה בידו לחברו, שהצליח להימלט מן המקום). עוברים ושבים התנפלו עליו, ופעילי ההגנה שהגיעו למקום, לקחו את הצעיר במכוניתם אל מקום מחבוא, שם הודיעו לו כי האיש שחבש תרבוש לראשו היה יהודי שנפטר כתוצאה מן הירי. לאחר שערכו חיפוש בביתו, חקרו אותו למעשיו באותו בוקר וכן להשתייכותו המפלגתית. החוקרים ביקשו לדעת מי היו מפקדיו וחבריו ואיימו עליו שאם לא ישתף אתם פעולה - ימסרוהו לבולשת הבריטית.

כשנודע דבר חטיפתו של רפופורט, החליטה המפקדה הראשית של האצ"ל לעצור אחד ממפקדי ההגנה ולהחזיק בו כבן-ערובה עד לשחרורו של אליהו רפופורט. ואכן ב-1 באוגוסט נחטף בתל-אביב זכריה קיקיון, ממפקדי ההגנה בעיר, ובהמשך לחטיפה נמסרה הודעה להגנה כי שחרורו מותנה בשחרור אליהו רפופורט. קיקיון הוחזק בבית מחוץ לתל-אביב בתנאים נוחים ואף הורשה לשלוח מכתבים להוריו. חלק מן המכתבים פורסמו אחר-כך בעיתונות היומית. בינתיים הסגירה ההגנה את רפופורט לבולשת הבריטית, ולאצ"ל לא נותר אלא לשחרר את קיקיון.
את החקירה הראשונה עבר רפופורט במשטרת בת-גלים ולאחר מכן הועבר לבית-הסוהר המרכזי בירושלים, שם הוכנס לצינוק. החקירה התרכזה בהטמנת הפצצה הגדולה בשוק הערבי בחיפה וכן מסירת שמות של מפקדים באצ"ל. החקירות היו מלוות בעינויים קשים: מכות ובעיטות, הרעבה ושלילת שינה. לאחר ימים של חקירות, הוחזר רפופורט לחיפה. מאחר ולא היו נגד רפופורט כל הוכחות, אי אפשר היה להעמידו למשפט ולהאשימו ברצח ובהחזקת נשק חם. הוא נידון למעצר אדמיניסטרטיבי של שנה בכלא עכו.

אמנם רפופורט ניצל מעמוד התלייה, אולם העינויים ותנאי המעצר הקשים גרמו להידרדרות במצב בריאותו. מעכו נשלח למחנה המעצר בצריפין ובמזרע וכעבור שנתיים שוחרר. הוא המשיך בפעילות מחתרתית בשורות לח"י, נעצר שוב והיה בין 251 עצירים שנשלחו, באוקטובר 1944, לגלות באריתריאה שבאפריקה. כעבור שנתיים, כאשר מצב בריאותו התדרדר, שוחרר והוחזר ארצה. הוא נפטר בשנת 1947 בחיפה.

אליהו רפופורט היה איש האצ"ל הראשון שההגנה חטפה. לאחר החטיפה של רפופורט, פרסם האצ"ל כרוז בו כתוב, בין היתר:
[...] מפא"י מנסה, על-ידי שורה של פרובוקציות, להכניס את היישוב לתוך
האסון האיום של מלחמת אזרחים בין יהודים.
[...] המחנה הלאומי לא ייתן את ידו ולא ייענה לפרובוקציה זו. שום יד של
צעיר לאומי לא תתרומם נגד יהודי, יהיה אשר יהיה. כל מאמצינו קודש
למלחמה באויבים החיצוניים [...] 6


מקור הערך: פרופ' יהודה לפידות

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן