חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אפזיה

ליקוי בשימושי שפה בגלל נזק מוחי

אפזיה


מהי אפזיה?
אפזיה היא תסמונת המתבטאת בהפרעה בשפה עקב נזק מוחי. בהפרעה זו, היכולת האינטלקטואלית עשויה להיות שמורה, אך האדם החולה מאבד באופן חלקי או שלם את יכולתו להשתמש בשפה. האפזיה פוגעת ביכולות הדיבור, ההבנה, הקריאה והכתיבה; לעיתים בכל התפקודים האלה ולעיתים רק בחלקם. חוסר יכולתו של האדם לתקשר היא סימפטום של המחלה ולא פגיעה שכלית. הוא בעל אותם רגשות ורצונות, אך מתקשה להבין ולהביע.

הגורמים לאפזיה
פגיעה מוחית היכולה להיגרם מסיבות שונות: חבלת ראש (תאונה, חבלה עקב ירי). נזקים נוירולוגים אחרים (גידולים, ניתוחי ראש). אירועים מוחיים (שטף דם, CVA) - בשכיחות הגבוהה ביותר. האירועים המוחיים מתרחשים עקב הסיבות הבאות:
קריש דם המכונה טרומבוזה או אמבוליה, ה"נתקע" בתוך כלי דם ומקורו במקום אחר בגוף.
שטף דם - הפוגע בעורק.
לחץ על כלי דם במוח.
התכווצות (ספזם) של כלי דם ובעקבותיו הפסקת זרימת הדם.

אפיוני הפגיעה השפתית באפזיה
דיבור (הבעה) - הקושי בדיבור הוא מן הפגיעות השכיחות לאחר אירוע מוחי ואפזיה. במצבים קשים עלולים החולים להישאר כמעט ללא יכולת דיבור לשארית חייהם. אחרים עשויים להיעזר בדרכי תקשורת אחרות, כגון לוח תמונות, מחוות בעזרת תנועות ידיים ועוד. עם זאת, רוב החולים מגיעים לרמת דיבור כלשהי בדרגות יעילות שונות. הקושי של האפזי בהעברת מסרים וקשיי הסביבה להבינו, גורם לו לא פעם לתסכול וזעם.

הבנת הדיבור (הבנה שמיעתית) - לחלק גדול מהחולים יש הפרעה בהבנת הדיבור של זולתם למרות ששמיעתם תקינה. עם הזמן עשויה ההבנה להשתפר ואף להגיע כמעט לרמתה לפני הארוע. אך גם אז קורה שבשיחה רבת משתתפים, האדם הסובל מאפזיה לא יהיה מסוגל, או יתקשה, לעקוב אחר השיחה ולהבינה. רבים מהלוקים מהפרעות בהבנת הדיבור מסוגלים לקלוט מידע מהתוכן הכללי של השיחה, מטון הדיבור של הדובר ומהבעת פניו.

קריאה - החולה האפזי יתקשה ברוב המקרים להבין מלים כתובות. אמנם, לעיתים הוא נראה "קורא" בעיתון או בחוברת; אך למעשה הוא אינו מסוגל להבין את המלים. במקרים מסויימים הוא יכול "לקלוט" משהו מהכתוב, אך יתקשה להבין מלים ארוכות שאינן שכיחות, או קטעים ארוכים. גם כשהיכולת לקרוא ולהבין משתפרת, תהליך הקריאה יהיה איטי ומאומץ ולא יגרום הנאה גדולה. לעיתים רחוקות חוזרת הקריאה למהירות ולשטף הקודמים.

כתיבה - רבים סבורים שאם החולה אינו יכול לדבר, הוא יכול להתבטא בכתב. אך אין הדבר כך, היות והדברים קשורים זה בזה. רק לעיתים רחוקות יכולים חולים באפזיה לכתוב מילה שאינם מסוגלים לבטא בדיבור. לרוב החולים יש שיתוק ביד ימין, אך קשיי הכתיבה ביד שמאל אינם הסיבה לכך שהם אינם כותבים. הפגיעה היא ביכולת לאיית מלים ולהרכיב משפטים. חלק מהחולים יגיעו רק לכתיבת שמם ואצל אחרים יכולת הכתיבה תשתפר יותר עד לרמה שימושית.

לא מצפים להחמרה במצב האפזיה, אלא לשיפור. במידה ויש החמרה במצב האפזיה יש להיוועץ מיד עם הרופא המטפל, כי יתכן ומדובר בהחמרה במחלה הבסיסית. עם זאת, יש לדעת כי במצבים של לחץ, עייפות או דיכאון, תיתכן ירידה זמנית בביצועים השפתיים.

אבחון וטיפול באפזיה
רצוי להתחיל את הטיפול בחלוף המצב החריף של המחלה. הטיפול ניתן ע"י קלינאי תקשורת מומחים בתחום, לאחר שבוצע אבחון שפתי ונקבע סוג האפזיה ודרגת חומרתה. מקובל לחשוב שההתקדמות הרבה ביותר מתרחשת בשלושת החודשים הראשונים; אך צריך לדעת שישנם חולים המתקדמים במהלך השנה ואף מעבר לכך. קלינאי התקשורת צריכים להחליט, מבחינה מקצועית, האם להמשיך טיפול ולמשך כמה זמן. במידה והטיפול הקונבנציונלי לא מועיל, ניתן לנסות תקשורת חלופית.


מקור הערך: אתר האגודה הישראלית לקלינאי תקשורת

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן