חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

טנטורה

טנטורה היה כפר ערבי לחוף הים התיכון, ששכן בחלק הדרומי של חוף הכרמל, וננטש על ידי תושביו הערבים במהלך מלחמת העצמאות. במקומו הוקמו בשנת 1949 מושב דור וקיבוץ נחשולים.

בצפון הכפר, הנמצא 13 ק"מ מצפון לקיסריה, על התל הנרחב ח' אל ברג', רואים את חורבות העיר העתיקה ושרידי מבצר מתקופת הצלבנים. בחורבות נמצאו חרסים מהתקופה הכנענית המאוחרת ומהתקופה הישראלית. בשטח החורבות שעל שפת הים נמצאו שרידי נמל הלניסטי, תיאטרון רומאי ובסיליקי ביזנטית.

בשנת תרנ"א יסדה כאן פקידות הברון בית חרושת לתעשית זכוכית מהחול שעל שפת הים, אך מחוסר נסיון ומפאת התנאים המדיניים הקשים של ההתישבות בימים ההם, נפסקה העבודה. הבנינים היו שוממים עד כיבוש המקום בידי צ.ה.ל.
במהלך מלחמת העצמאות, ולאחר שחרור חיפה, שימשה טנטורה כבסיס הימי היחיד שדרכו זרמה אספקת נשק ותגבורות מלבנון לכפרי "המשולש הקטן" הערבים שבכרמל המערבי - עין ע'זאל, איג'זים וג'בע. מטנטורה יצאו גם התקפות קשות על התחבורה היהודית בציר שבין חיפה לתל אביב.
כתוצאה הוחלט על מבצע נמל שבו כבשה חטיבת אלכסנדרוני את טנטורה ב-23 במאי 1948.

בשנות התשעים כתב תדי כ"ץ, פעיל שמאל וסטודנט באוניברסיטת חיפה, עבודה בשם "יציאת הערבים מכפרים למרגלות הכרמל הדרומי ב-1948" וטען שחיילי חטיבת אלכסנדרוני ערכו טבח בתושבי הכפר טנטורה, והרגו כמאתיים גברים בלתי חמושים. הוא נתבע לדין על ידי ותיקי החטיבה, בגין הוצאת לשון הרע.
לאחר בדיקה נפסלה עבודתו, ומוסכם שהטענות היו עלילה שלא היה לה אחיזה במציאות.

המחקר הארכאולוגי
ראשית המחקר הארכאולוגי באתר נעשה בשנים 1923 - 1924. החפירה נערכה על יד בית הספר הבריטי לארכאולוגיה בירושלים ונוהלה על ידי ג' גרסטנג.
החל משנת 1980 פועלת באתר משלחת מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים והחברה לחקירת ארץ ישראל ועתיקותיה, בשיתוף עם מספר מוסדות וחוקרים מחו"ל ובעיקר מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה. בראש המשלחת עמד אפרים שטרן. חפירה זאת הינה חפירה גדולת ממדים שחשפה שטחים נרחבים באזורים שונים בתל.

משנת 2000 באתר 'משלחת חפירות דור המחודשות' בראשותם של א' גלבוע וא' שרון בשיתוף מספר מוסדות מחו"ל ובעיקרם אוניברסיטת ברקלי בקליפורניה ואוניברסיטת וושינגטון מסיאטל. החפירה ממשיכה את עבודת המשלחת בראשותו של א' שטרן.

הממצאים העשירים המעידים אל אורח חייהם של תושבי דור הקדומה לאורך כל התקופות מרוכזים ב'מוזיאון המזגגה', מפעל זכוכית לבקבוקי יין ששימש את יקבי זכרון יעקב והיה מבין מפעליו של אדמונד ג'יימס דה רוטשילד באזור. המזגגה גם משמשת כמשרד החפירה כל קיץ וכמקום עיבוד החומר על ידי המשלחת הארכאולוגית הפועלת במקום.


מקור הערך: מעובד על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
דאר