חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

הר הצופים

הר שעליו עוברת הדרך היוצאת מירושלים צפונה

"מי שיצא מירושלים ונזכר שיש בידו בשר קודש - אם עבר צופים, שורפו במקומו. ואם לאו- חוזר ושורפו לפני הבירה מעצי המערכה" (פסחים פ"ג, מ"ח).
צופים הוא שם ההר שעליו עוברת הדרך היוצאת מירושלים צפונה. הוא המקום האחרון שממנו עדיין ניתן לראות את העיר ואת המקדש: "איזהו צופה? הרואה ואינו מפסיק" (תוספתא פסחים פ"ב, הי"ב).

יוסף בן מתתיהו מציין היכן מקום זה:
"הוא לא רחוק מן העיר...ופירושו של שם זה...הוא מצפה, מפני שאפשר היה לראות משם את ירושלים ואת בית המקדש" (קדמוניות יא, ח, ה); "המקום הנקרא צופים אשר שם מתגלה העיר לעיני רואים ובית המקדש מופיע בכל גדולתו...שבעה ריס לצד צפון" (מלחמות ה, ב, ג).
צופים, ובשמו המלא: 'הר הצופים' - הוא המשכו הצפוני של הר הזיתים, שעל קו הרכס שלו עוברת הדרך ההולכת לשכם. לפנים, גם ההולכים לערי השפלה והחוף היו עוברים את הצופים וממשיכים בדרכם צפונה, עד למקום הפניה מערבה, אל דרך מעלה בית חורון, שמשם היתה עולה לירושלים הדרך הבאה מן החוף:
רבן גמליאל ור' יהושע ור' אלעזר בן עזריה ור' עקיבא...עלו לירושלים, כיוון שהגיעו לצופים קרעו בגדיהם" (איכה רבה ה, יח), כדין "הרואה את ירושלים מן הצופים חייב לקרוע" (ירושלמי מועד קטן פ"ג, ה"ז).

השם תורגם גם ללשונות אחרות כמשמעו: Scopus- ברומית, וראס אל-משרף- בערבית.


מקור הערך: מעובד על פי: ב"צ סגל, הגאוגרפיה במשנה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
הר הזיתים