הכוח החדש - היוונים
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

הכוח החדש - היוונים

בשבילי מלחמת טרויה:

מאת סופרנו המדיני

הכוח החדש - היוונים

שתים הן הסיבות העיקריות למלחמת טרויה - סבורים בחוגי משקיפים יודעי דבר, ושתיהן נעוצות בתנאים הגיאוגרפיים של העיר.

 

הסיבה הראשונה היא כי טרויה משמשת כמכשול העיקרי להתפשטות היוונית במי הפרופונטיס והאוקסון, כיוון שהיא חוסמת את הדרך אליהם. תפקיד זה של טרויה נתבלט במיוחד לאחר שכרתה העיר הזאת ברית עם הכוח השני-בחשיבותו באסיה הקטנה - מדינת ליקיה שבדרום- ושתי המדינות הללו הודפות עתה בכוחות משותפים את גלי המהגרים היוונים מאירופה.

 

הסיבה השנייה היא - תאוותם של אנשי הצבא והנסיכים היווניים לזכות בשלל העיר העשירה הזאת. אכן, הודות למצבה הגיאוגרפי הנוח, מתעשרת טרויה הן מן המס שהיא גובה מאניות-הסוחר הרבות העוברות בה. והן מן היריד השנתי הבינלאומי הנערך במישור שלפני חומותיה. בשל מצבה הגיאוגרפי הנוח הזה משמשת טרויה מרכז למסחר בסחורות רבות מכמה וכמה ארצות - יין, חרבות, סוסים לבנים, זהב, כסף, עצים, ארגמן, אתונות-בר, שנהב ועבדים. מסחר זה מקיף שטחים רבים, ממדינות אסיה הקטנה ועד לכפתור, לסוריה ולמצרים. עושרה של טרויה וחיי-המותרות שבה נודעו אפוא למרחקים.

 

מלחמה שציפו לה מראש

בשל שתי סיבות נכבדות כאלו, הרי כבר מזה עשרות בשנים ציפו משקיפים למלחמת הכרעה בין טרויה ליוונים: אבל העילה הישירה למאבק זה נמצאה אך לאחרונה. אכן הלנה אשת מנלאוס נסיך ספרטה נחטפה (יש אומרים - מרצונה הטוב) על ידי פאריס בן פריאם מלך טרויה. רוב שבטי יוון והאיים הסמוכים נענו לקריאת אגממון מלך מיקני להשתתף במסע. היוונים רכזו צי גדול - ממקורות מהימנים נוקבים במספר של אלף ספינות - ולאחר עיכובים שונים והפליג הצי הזה מנמל אאוליס שבביאוטיה. בדרכו לטרויה עבר הצי ליד חופי אסיה הקטנה, אף לכד כמה ערים ובזזן.

 

בראש חיל-המשלוח היווני עומדת מועצת נסיכים, ובראש המועצה הזאת - גדול נסיכי יוון, אגממון ממיקני. לאחרונה פשטו שמועות כי נתגלעו חילוקי-דעות בינו לאכילס, אולם עדיין אין לדעת בנידון זה כל דבר אל-נכונה.

 

במלחמה זו מתנגשים שני העברים של הים האגאי, והיא עשויה בוודאי לקבוע את עתידו של חלק-עולם זה מבחינה מדינית ותרבותית גם יחד, שכן בתוצאותיה תלוי גם הרכבו הלאומי של האזור: במקרה אם ינצחו היוונים, תיפתח בפניהם הדרך להציף וליישב את איי הים האגאי, את חופיו ואת סביבות הים השחור. לעומת זאת, במקרה אם תיבלם פלישת היוונים, תיחסם בפניהם כל דרך להתפשטות מזרחה.

 

מי ומי במלחמת טרויה?

{אגממון} הוא בן אטרוס מלך מיקני ובעלה של קליטמנסטרה מספרטה, שילדה לו שלוש בנות ובן אחד. הוא בעל המעמד הגבוה ביותר בין נסיכי יוון, ולפיכך משמש כמפקד המסע. בימי העדרו ימלא את מקומו - ידאג לענייני הממלכה, אף יעמוד לימין המלכה הגלמודה - רעו וידידו הנאמן איגיסטוס.

 

{אכילס} הנו איש-מלחמה צעיר, אשר כבר בקרבות הראשונים הוכיח כי הוא הראשון שבכל גיבורי יוון. בן לאב בא בשנים, פלאוס, שהיה בימיו גיבור מהולל אף הוא. נמסר מחוגים המקורבים לחצר פלאוס מלך הדרדנים, כי נתגלה לו בנבואה מפורשת שאם יפליג לטרויה יזכה בכבוד ובתהילה, וגם במוות בגיל צעיר. אכילס בחר אפוא בתהילה ובמוות, ולא באריכות ימים שאין עמה תהילה. הוא ידוע כקודר, כעסן ובעל רצון ברזל.

 

{אודיסאוס} - הערום שבין מנהיגי היוונים. אולם אומרים עליו שגבורתו וכוחו אינם נופלים מערמתו ומפקחותו. הוא נסיך האי הקטן איטקה, ולפני זמן-מה ילדה אשתו היפיפייה, פנלופה, את בנו בכורו טלמכוס. האב המאושר לא שש לקראת המסע המסוכן נגד טרויה, ולפיכך שינה את טעמו ברגע האחרון ועשה עצמו כאילו נטרפה עליו דעתו: הוא רתם סוס וחמור למחרשה, חרש תלמים בחול שפת הים וזרע בהם מלח. כאשר באו צירי אגממון כדי לגייס אותו למסע, וראוהו במצב זה, החליטו לנסות אותו אם אמנם נטרפה דעתו. הם נטלו את בנו הקטן טלמכוס והטילוהו לפני להב המחרשה. אודיסאוס סטה מיד הצידה כדי לא לפגוע בתינוק, ועל ידי כך נתברר אפוא שהוא שפוי בדעתו. אבל משנתגלה הדבר הוא התאושש, צייד את רעיו והפליג בספינות שחורות-הירכתיים כדי להצטרף אל חיל אגממון.